Tak fordi du downloadede phpBB. Denne README vil lede dig gennem de grundlæggende metoder for installation og drift af phpBB. Gennemlæs venligst hele dette og supplerende dokumenter inden du går igang med installationen.

Readme

1. Installation af phpBB

Instruktionerne i forbindelse med installation, opdatering og konvertering kan findes i dokumentet INSTALL. Hvis du har til hensigt at konvertere fra en tidligere phpBB 2.0.x eller 3.0.x-installation, anbefaler vi på det kraftigste, at du foretager en backup af alle data før du fortsætter!

Brugere af phpBB 3.0, 3.1 og 3.2 Beta versioner kan ikke opdatere direkte.

Bemærk venligst, at vi ikke supporterer følgende installationstyper:

 • Opdateringer fra betaversioner af phpBB til phpBB udgivelseskandidater (Release Candidates) og højere
 • Konverteringer fra phpBB 2.0.x til betaversioner af phpBB 3.0, 3.1 og 3.2
 • Installation af betaversioner af phpBB 3.0, 3.1 og 3.2

Vi yder support til følgende installationstyper:

 • Opdateringer fra phpBB 3.0 RC1, 3.1 RC1 og 3.2 RC1 til seneste version
 • Bemærk: Hvis Automatic Update Package anvendes, understøttes opdateringer fra phpBB 3.0.2 og nyere. For at opdatere en før-3.0.2 installation, opdateres først til 3.0.2 og herefter til seneste version
 • Konverteringer fra phpBB 2.0.x til den seneste version
 • Nye installationer af phpBB 3.0.x - kun den senest frigivne version
 • Nye installationer af phpBB 3.1.x - kun den senest frigivne version
 • Nye installationer af phpBB 3.2.x - kun den senest frigivne version

2. Drift af phpBB

Når phpBB er installeret er det enkelt at administrere boardet fra både administrator- og redaktørkontrolpanelet. Behøver du hjælp eller råd, se venligst Afsnit 3 nedenfor.

2.i. Internationalisering (i18n)

Et antal sprogpakker er tilgængelige. Du finder dem listet på siderne Language Packs i vor downloadsektion eller i afsnittet Language Packs i Customisation Database.

Læs mere information om sprogpakker på: https://www.phpbb.com/languages/

Denne er den officielle side for alle supporterede sprogpakker. Hvis du downloader en sprogpakke fra andre sider, så hav forståelse for at vi ikke kan tilbyde support. Bed venligst ikke om hjælp hos os i disse situationer!

Installation af disse pakker er lige ud ad landevejen, download ganske enkelt sprogpakken og udpak den. Upload de inkluderede language/ og styles-mapper til roden af den boardinstallation. Gå herefter til Administratorkontrolpanel -> System -> Sprogpakker og installer den nu synlige sprogpakke. Herefter er det installerede sprog umiddelbart tilgængeligt, og kan vælges som standard for boardet eller som tilvalg for tilmeldte brugere. En mere detaljeret beskrivelse af processen findes i videndatabasen: How to Install a Language Pack

Hvis du ikke kan finde en pakke med det sprog du ønsker, kan du besøge vort forum [3.2.x] Translations, hvor der findes emner om, men ikke færdiggjorte oversættelser. Kunne tænke dig at medvirke til at oversætte til et endnu ikke tilgængeligt sprog eller til at vedligeholde en eksisterende oversættelse, kan du Ansøge om at bliver oversætter.

2.ii. Typografier

Selvom vi er stolte over og glade for de inkluderede typografier, erkender vi at de ikke tilfredstiller alles smag. Derfor kan du i phpBB nemt skifte til en anden typografi. Når du har fundet den typografi du synes om, skal den downloades. Du finder dem listet i sektionen Styles af vores Customisation Database.

Find mere information om typografier i https://www.phpbb.com/styles/

Bemærk venligst at tredjeparts typografier til phpBB2 ikke virker i phpBB3. Desuden er det vigtigt at sikre sig at typografien er opdateret til den version af phpBB du anvender.

Når du har hentet den ønskede typografi, skal du normalt udpakke (eller uploade det udpakkede indhold af) pakken i din styles/-mappe. Herefter går du til Administratorkontrolpanel -> Tilpas, her bør du nu kunne se den nye typografi, klik på installer og den vil være tilgængelig for alle dine brugere.

Bemærk venligst, at softwaren mellemlagrer bestemte data, for at øge effektiviteten. Hvis du vælger at oprette din egen typografi eller at ændre i en allerede eksisterende, skal du huske at tømme boardets mellemlager ved klikke på Udfør nu ud for Tøm mellemlager på administratorkontrolpanelets forside. Det kan også være nødvendigt at genindlæse siden i din browser. Hvis browserens mellemlager ikke tømmes, vil ændringer ikke blive vist.

2.iii. Udvidelser

phpBB er omgivet af et blomstrende community som deltager engageret i udvikling af udvidelser. Disse tredjeparts udvidelser af phpBB, som udvider standardsoftwarens muligheder, kan findes i sektionen Extensions i Customisation Database.

Få mere information om udvidelser på: https://www.phpbb.com/extensions

Husk venligst, at alle fejl og problemer, der måtte opstå efter du har tilføjet disse udvidelser, skal IKKE rapporteres i bugtrackeren (se nedenfor). Prøv først at deaktivere udvidelsen og se om problemet ophører. Hjælp til en udvidelse bør kun søges forummet "Discussion/Support" i emnet for denne udvidelse.

Husk også, at en udvidelse, som ændrer i databasen, kan vanskeliggøre opdateringer til fremtidige versioner.


3. Få hjælp til phpBB

phpBB kan nogle steder måske synes lidt skræmmende for nye brugere, især i forhold til tilladelsessystemet. Først bør du læse OSS, som dækker nogle få grundlæggende spørgsmål om at komme igang. Hvis du behøver yderligere hjælp, er der flere steder hvor du kan få denne.

3.i. Dokumentation

En omfattende dokumentation er tilgængelig online og kan findes her:

https://www.phpbb.com/support/docs/en/3.2/ug/

Den dækker alt lige fra installation over indstilling af tilladelser til administration af brugere.

3.ii. Videnbase

Videnbasen indeholder et antal detaljerede artikler omkring nogle ofte forekommende problemstillinger brugere oplever i forbindelse med anvendelsen af phpBB. Videnbasen kan findes på:

https://www.phpbb.com/kb/

3.iii. Communityfora

phpBB-projektet driver et livligt og blomstrende board, hvor et antal mennesker generøst har besluttet at bruge tid på at hjælpe med at supportere brugere. Dette board kan findes på:

https://www.phpbb.com/community/

Inden du spørger om hjælp i vore fora, bør du først bruge søgefunktionen og se om ikke andre har haft lignende problemer. Det kan sikkert spare både din og vor tid, og derved frigøre udvikler-, redaktør- og supportgrupperne til at bruge tiden på at svare på spørgsmål som ikke før er stillet. Husk også på at phpBB udelukkende er baseret på frivillighed, ingen modtager nogen form for kompensation for den tid der bruges, det gælder for redaktører såvel som udviklere. Vis venligst respekt for dette og vær tålmodig når du venter på svar.

3.iv Internet Relay Chat

Du kan måske også finde hjælp på vores IRC-kanal. Den opererer på Freenode IRC-netværket irc.freenode.net og kanalen er #phpbb, som du kan tilslutte dig med en god IRC-klient som for eksempel mIRC, XChat eller lignende. Husk venligst også her at undlade at misbruge servicen og at vise respekt over for andre brugere.

Der er andre tilgængelige IRC-kanaler, se venligst https://www.phpbb.com/support/irc/ for the complete list.


4. Status for denne version

Dette er en stabil frigivelse phpBB. I 3.2.x-linien udvikles ikke som sådan nye funktioner, nye .x-versioner frigives kun for at rette fejl og sikkerhedsrelaterede problemer, det er dog muligt at eksisterende funktioner justeres, og mindre funktioner bliver tilføjet. Den næste store frigivelse bliver phpBB 3.3, som allerede er under udvikling. Undlad venligst at stille spørgsmål om hvornår 3.3 er klar, der er ikke fastsat en frigivelsesdato.

Interesserede i udviklingen af phpBB kan følge med i nedennævnte board, og få en fornemmelse af hvordan fremdriften er:

http://area51.phpbb.com/phpBB/

Bemærk venligst, at dette udviklingsboard IKKE kan anvendes til at få support til phpBB. Hovedforaene er det rette sted at henvende sig med disse spørgsmål.


5. Rapportering af fejl

Udviklerne bag phpBB anvender et bugtrackingsystem til at lagre, liste og administrere alle rapporterede fejl, det kan findes på siden nedenfor. Indsend venligst IKKE fejlrapporter i vore fora. Og UNDLAD til gengæld at bruge bugtrackeren til supporthenvendelser. Sådanne henvendelser bliver under alle omstændigheder henvist til supportforaene (og udviklerne spilder tiden, i stedet for at arbejde med reelle fejl).

http://tracker.phpbb.com/browse/PHPBB3

Vi sætter pris på disse fejlrapporter (flere opdagede fejl vil medføre en mere stabil phpBB), men vi beder dig om at undersøge nogle få ting inden du indsender en ny fejlrapport:

 • Fastslå først om fejlen kan reproduceres, om den kan det afhænger af den aktuelle fejl. Hvis fejlen kan reproduceres, er det sandsynligt, at det er et problem i phpBB3 (eller relateret til). Hvis fejlen ikke kan reproduceres, kan det vise sig at være din vært, der er ved at udføre ændringer på serveren, eller en bruger der gør noget dumt, osv. Fejlrapporter på fejl, som ikke kan reproduceres, kan forøge fejlretningstiden på reelle fejl.

 • Som det næste bør du læse eller søge i de eksisterende fejlrapporter for at se om din fejl (eller en der ligner meget) allerede er rapporteret. Hvis du finder en sådan, kan du knytte din egen rapportering til denne, i stedet for at oprette en ekstra ny rapport (som vil forsinke fejlretningsprocessen).

 • Kontroller foraene (brug søgefunktionen!) for at se om der har været emner oppe, hvor lignende problemer har været diskuteret. Men, som bemærket ovenfor, vær venlig IKKE at indsende din fejl til foraene, medmindre den ikke kan reproduceres eller du er sikker på den hænger sammen med noget du har udført, fremfor selve phpBB3.

 • Hvis der ikke eksisterer en lignende fejlrapport, så vær venlig at tilføje den i bugtrackeren.

Når du indsender en ny fejlrapport i bugtrackeren, skal du være logget ind med dit brugernavn og kodeord fra phpBB-foraene, og inkluder venligst disse informationer:

 • Din servertype/version, f.eks. Apache 2.2.3, IIS 7, Sambar, osv.
 • PHP-version og afviklingsmetode, f.eks. PHP 5.3.9 som et modul, PHP 5.4.0 afvikles som CGI, osv.
 • Databasetype/version, f.eks. MySQL 5.0.77, PostgreSQL 9.0.6, MSSQL Server 2000 SP1, osv.

Din PHP-version og databasetype/version er listet og kan findes i administratorkontrolpanelet

Oplys så mange detaljer om fejlen som muligt, og hvis det er muligt, oplys hvordan fejlen kan reproduceres. Hvis du har fundet ud af hvordan fejlen kan rettes, vedhæft den venligst til fejlrapporten eller indsend en pull request til vort repository på GitHub

Hvis du skriver en patch, som retter fejlen, sætter vi stor pris på (men ikke krævet), hvis du følger phpBB coding guidelines. Bemærk venligst at coding guidelines ikke er identiske for de forskellige versioner af phpBB. For phpBB 3.2.x kan coding guidelines findes her: http://area51.phpbb.com/docs/32x/coding-guidelines.html

Når din rapport er indsendt, vil du modtage en email, når der tilføjes kommentarer til rapporten. HUSK at tilføje supplerende information, hvis du bliver bedt om denne! Det er frustrende for os at modtage fejlrapporter, hvor vi udbeder os yderligere information, og vi ikke modtager denne. Vores politik i disse sager er at lukke fejlrapporten, med den risiko at en reel fejl ikke opdages. Den situation vil vi helst undgå.

5.i. Sikkerhedsrelaterede fejl

Hvis du finder en potentiel sikkerhedsrelateret svaghed i phpBB, så UNDLAD venligst at indsende den i bugtrackeren, offentlige fora, osv.! Gør du det, kan du være med til at give skruppelløse brugere mulighed for at misbruge denne eventuelle svaghed, inden vi får en chance for at rette op på den. Alle sikkerhedsrelaterede fejl skal indsendes til vores securitytracker:

https://www.phpbb.com/security/


6. Oversigt over udestående fejl

Denne liste er ikke komplet, men nævner de fejl, som kan påvirke brugere i større skala. Andre fejl i trackeren har typisk vist sig at være begrænset til bestemte konfigurationer eller bestemte installations-, opdaterings- og konverteringsmetoder.

 • Konverteringer kan fejle på store boards hostet på visse værter.
 • Versionsopdateringer kan fejle på store boards hostet på visse værter.
 • Smilies placeret umiddelbart efter BBkode-tags bliver ikke fortolket. Smilies skal altid adskilles med mellemrum.

7. Kompatibilitetsproblemer med PHP

phpBB 3.2.x udnytter ny funktioner tilføjet i PHP 5.4. Vi anbefaler, at du opdaterer til seneste stabile version af PHP5 for at afvikle phpBB. Som minimum kræves version PHP 5.4.0.

Husk venligst at drift af en hvilken som helst applikation på en udviklingsversion af PHP kan medføre mærkelige eller uventede resultater, som kan opleves som værende fejl i selve applikationen (som måske i virkeligheden ikke er tilfældet). Derfor anbefaler vi, at du opdaterer til den seneste stabile version af PHP før installation af phpBB3. Hvis du anvender en udviklingsversion af PHP, så kontroller venligst for fejl i denne, i forhold til nyeste stabile version, før du indsender en fejlrapport til phpBB.

Boardet er udviklet og testet under Linux og Windows (blandt andre) med Apache med anvendelse af databaserne MySQL 3.23, 4.x, 5.x, MariaDB 5.x, PostgreSQL 8, Oracle 8 og SQLite 3. PHP-versionerne fra 5.4.x over 5.6.x til 7.0.x uden problemer.

7.i. Sikkerhedsproblemer med PHP

Der er i øjeblikket ingen kendte sikkerhedsproblemer med PHP.


8. Copyright og ansvarsfraskrivelse

Denne applikation er Open Source-software frigivet under GNU General Public License, version 2 (GPL-2.0). Se venligst sourcekoden og docs-mappen for yderligere information. Denne pakke og dens indhold er Copyright © phpBB Limited. Komplet information om copyright og licens findes i filen docs/CREDITS.txt.