Introduktion til tilladelsesystemet

Oversættelse af de kortfattede phpBB3 vejledninger m.m. og brugeres personlige bidrag
Besvar
Brugeravatar
jask
Hjemmeside Team Leder
Indlæg: 1205
Tilmeldt: 27. aug 2006 15:36
Geografisk sted: Odense
Kontakt:

Introduktion til tilladelsesystemet

Indlæg af jask »

Denne introduktion er "sakset" mere eller mindre direkte fra den danske oversættelse af phpBB3's onlinedokumentation. Oversættelsen er under udarbejdelse og ikke online på nuværende tidspunkt. Imidlertid mener vi at nedenstående allerede nu skal gøres tilgængelig for phpbb3.dk 's brugere. God fornøjelse ;)

Indstilling af tilladelser

Når du har oprettet dit første forum skal du bestemme hvem der skal have adgang til det og hvem der må gøre hvad i forummet. Her skal du bruge tilladelseindstillingerne, hvor du for eksempel kan forbyde ikke tilmeldte brugere at skrive indlæg og uddelegere redaktøropgaverne til andre brugere. Næsten enhver brugerhandling i phpBB3 kan kontrolleres med tilladelseindstillingerne.

Tilladelsetyper

Der findes fire typer af tilladelser:
 1. Bruger og gruppetilladelser (globale) - f.eks. forbyd ændring af avatar
 2. Administratortilladelser (globale) - f.eks. tillad at administrere fora
 3. Redaktørtilladelser (globale eller lokale) - f.eks. tillad at låse emner eller udelukke brugere (sidstnævnte kun globalt)
 4. Forumtilladelser - f.eks. tillade at se et forum og at indsende indlæg
Disse tilladelsetyper består af hver sit sæt af tilladelser og tildeles lokalt eller globalt. En global tilladelse gælder for hele boardet. Hvis du f.eks vil forbyde en bruger at sende private beskeder, gøres det med globale brugertilladelser. Administratortilladelser er kun globale.
Globale og lokale tilladelser
Globale og lokale tilladelser
permissions_types.png (24.77 KiB) Vist 7378 gange
Lokale tilladelser er gældende for specifikke fora. Du kan f.eks. forbyde en bruger at skrive i et forum, uden at det får konsekvenser for brugerens mulighed for at skrive i andre fora på boardet.

Man kan udnævne redaktører globalt eller lokalt. Denne vurdering er dybest set et spørgsmål om tillid; har du fuld tillid til din bruger kan du udnævne vedkommende til global redaktør. De kan nemlig redigere i alle fora på boardet med de tilladelser de er tildelt. En lokal redaktør kan kun redigere i de fora du har valgt at vedkommende skal være redaktør for. De lokale redaktører behøver ikke nødvendigvis at at have adgang til identiske redaktørfunktioner. Nogle kan være i stand at slette emner i nogle fora, mens samme redaktør ikke kan det i andre. Globale redaktører har samme tilladelser i alle boardets fora.

Indstil forumtilladelser

For at indstille tilladelser for dit nye forum skal de lokale Forumbaserede tilladelser anvendes. Først skal besluttes om tilladelserne skal omfatte en enkelt bruger eller gruppe. Afhængig af valget bruges enten Gruppers forumtilladelser eller Brugeres forumtilladelser, som giver dig mulighed for at vælge en bruger eller en gruppe, og herefter det forum du vil indstille tilladelser for.

I denne introduktion koncentrerer vi os imidlertid om Forumtilladelser. Fremfor ovennævnte metode, hvor bruger eller gruppe vælges, starter du her med at udvælge de fora du ønsker at ændre tilladelser for. Fora kan vælges enkeltvis eller som en kategori/forum inklusive alle underfora. Klik herefter på Udfør for at komme til næste side.
Vælg de brugere eller grupper der skal ændres
Vælg de brugere eller grupper der skal ændres
permissions_select.png (33.39 KiB) Vist 7375 gange
Siden med Forumtilladelser viser to kollonner, hvor henholdsvis brugere og grupper kan vælges. De to kollonner som øverst er navngivet Brugere og Grupper viser de brugere og grupper som allerede har tilladelser til mindst ét af de valgte fora. Du kan vælge disse og ændre tilladelserne med Ret tilladelser, eller med Fjern tilladelser hvis du ønsker at de valgte brugere/grupper ikke skal have tilladelser til forummet, og som herefter ikke kan se det. Medmindre brugerne er medlem af endnu en gruppe som stadig har adgang. Felterne i bunden af hver kollonne giver mulighed for at tilføje nye brugere og grupper som i øjeblikket ikke har tilladelser til mindst ét af de valgte fora.

For at tilføje tilladelser til grupper vælges en eller flere, enten i feltet Tilføj grupper. For at tilføje tilladelser til en bruger, indtastes denne i tekstboksen Tilføj brugere, eller brug funktionen Find en tilmeldt bruger. Klik herefter på Tilføj tilladelser som dirigerer dig videre til tilladelseskærmbilledet. Her listes alle de fora du tidligere valgte, med de grupper eller brugere der ændres tilladelser for nedenfor hvert forum.

Der er to metoder til at tildele tilladelser: Du kan enten tildele dem manuelt eller bruge de foruddefinerede Tilladelseroller, som er noget simplere men ikke så fintmaskede. Du kan skifte mellem begge metoder når som helst i processen. Du kan vælge at ignorere introduktionen til manuelle tilladelser og hoppe direkte til sektionen "Tilladelseroller" hvis du er ivrig efter at få alt til at virke hurtigst muligt. Men vær som nævnt opmærksom på at disse roller kun tilbyder et ganske lille udsnit af de muligheder man har i tilladelsesystemet. Efter vores opfattelse forstår en god Olympusadministrator at udnytte tilladelsesystemet fuldt ud. De to metoder adskiller sig kun ved den måde indstillingen foretages på, de deler samme interface.

Tilladelser enkeltvis

Et af de vigtigste elementer er tilladelsernes værdi, som du er nød til at forstå for at arbejde med disse. En tilladelse kan have tre værdier:
 1. JA tillader funktionen medmindre det underkendes af et ALDRIG.
 2. NEJ tillader ikke funktionen medmindre det underkendes af et JA.
 3. ALDRIG tillader under ingen omstændigheder denne funktion, og kan ikke underkendes af et JA.
Disse tre værdier er vigtige fordi en bruger kan have mere end en tilladelse tildelt for den samme funktion via sit medlemskab i forskellige brugergrupper, som igen har andre tilladelsesroller tilknyttet i de forskellige fora. Hvis en bruger er medlem af gruppen "Tilmeldte brugere" og for eksempel en gruppe kaldet "Seniorbrugere". Grupperne kan have forskellige tilladelser til at se et forum. I dette tilfælde ønsker du at oprette et forum med navnet "De gode gamle dage", som skal kunne ses af gruppen "Seniorbrugere", men ikke af "Tilmeldte brugere". Du sætter naturligvis tilladelsen Kan se forum til Ja for "Seniorbrugere". Men sæt ikke tilladelsen til Aldrig for "Tilmeldte brugere". Gør du det kan "Seniorbrugere" ikke se forummet, da disse brugere som medlem af "Tilmeldte brugere" er sat til Aldrig som underkender Ja'et i "Seniorbrugere". Sæt tilladelsen til Nej i stedet. Nej er svagere og kan underkendes af et Ja.
Manuel tildeling af tilladelser
Manuel tildeling af tilladelser
permissions_manual.png (25.12 KiB) Vist 7374 gange
Tilladelseroller

phpBB3 tilbyder som standard et antal foruddefinerede tilladelseroller, eller tilladelsekombinationer. Rollerne giver dig et rigt udpluk af standard tilladelsesroller som kan anvendes ved tildeling af tilladelser. Fremfor at skulle tillade hver enkelt funktion manuelt, kan du i stedet vælge en rolle i rullemenuen. Rollebeskrivelsen vises når musen holdes over rollens navn. Udfør dine ændringer med knapperne Angiv tilladelser eller Angiv alle tilladelser når du er tilfreds med tilpasningerne.
Tilladelseindstilling med brug af roller
Tilladelseindstilling med brug af roller
permissions_roles.png (75.97 KiB) Vist 7373 gange
Tilladelser defineret i roller er ikke alene en hurtig og let metode til at uddele tilladelser med, for erfarne administratorer er det også en særdeles struktureret måde at uddelegere ansvar på store boards. Man kan oprette egne definerede roller, helt tilpasset boardets behov. Rolledefinitioner er dynamiske, når du ændrer på tilladelserne for en allerede defineret rolle, bliver alle brugere og grupper som er tildelt tilladelser efter denne automatisk opdateret med det nye tilladelsesæt.

Udnævn forumredaktører

Det er oftest i forbindelse med redigering af fora at man får brug for at ændre i tilladelser og roller. phpBB3 tilbyder en særdeles simpel metode til at udnævne forumredaktører.

Som du sikkert allerede har gættet, er redigering af specifikke fora en lokal indstilling, og du finder Forumredaktører under sektionen Forumbaserede tilladelser. Først skal du vælge hvilket forum eller flere duk vil udnævne nye redaktører for. Skærmbilledet er delt i tre sektioner. I den første kan du vælge et forum eller flere (vælg flere ved at holde CTRL tasten nede , eller cmd under MacOS X), hvor de redaktørindstillinger du efterfølgende foreta'r vil gøre sig gældende. Den anden sektion giver dig mulighed for at vælge et forum hvor alle indstillingsændringer vil gælde for dette forum inklusive alle dets underfora. I den sidste sektion vælger du kun at ændre for dette specifikke forum.

Når forum er valgt og du har klikket på Udfør præsenteres du for et skærmbillede du sikkert er stødt på før tidligere i denne manual. Her vælger du de brugere eller grupper der skal have tildelt redaktørtilladelser i de fora du valgte før. Vælg disse og klik på knappen Angiv tilladelser.

I det næste skærmbillede kan du vælge hvilke redaktørtilladelser de valgte brugere eller brugergrupper skal have tildelt. I phpBB3 er der foruddefineret fire redaktørroller med hver sit tilladelsessæt, som skulle være dækkende for langt de fleste boards:
 1. Standardredaktør - som kan godkende og afvise indlæg i godkendelseskøen, redigere og slette indlæg, lukke og slette rapporter, men kan ikke nødvendigvis ændre afsender af indlæg. Denne redaktør kan også uddele advarsler og se indlægsdetaljer.
 2. Simpel redaktør - som kan redigere indlæg, lukke og slette rapporter samt se indlægsdetaljer.
 3. Køredaktør - som kun kan godkende og afvise indlæg der er havnet i godkendelseskøen, samt redigere indlæg.
 4. Fuldgyldige redaktører - som kan bruge alle redaktørfunktioner, inklusiv udelukkelse.
Angiv redaktørens tilladelser
Angiv redaktørens tilladelser
permissions_moderator.png (36.59 KiB) Vist 7373 gange
Når du har valgt passende tilladelser klikker du ganske enkelt på Angiv tilladelser. De rollebaserede tilladelser kan ændres og justeres mere detaljeret i samme skærmbillede, hvis du ikke synes disse er helt passende.

Globale tilladelser

Er de lokale tilladelser for lokale for dig? Her kan phpBB3 tilbyde globale tilladelser som dækker alle fora på boardet:
 • Brugertilladelser
 • Gruppetilladelser
 • Administratorer
 • Globale redaktører
Under "Brugertilladelser" og "Gruppetilladelser" kan for eksempel muligheden for bruge vedhæftede filer, signaturer og avatars, for udvalgte brugere eller grupper, tillades eller forbydes. Bemærk at ændringer i disse indstillinger kun for effekt hvis den pågældende mulighed er aktiveret under "Boardfinesser".

Under "Administratorer" har du mulighed for at give brugere eller gruppeledere tilladelse til at ændre i forumopsætningen eller ændre andre brugeres tilladelse.

Globale redaktører har samme tilladelser som redaktører i de enkelte fora, men kan redigere alle fora på boardet.

Michael Maardt
Indlæg: 1
Tilmeldt: 14. aug 2008 11:15

Re: Introduktion til tilladelsesystemet

Indlæg af Michael Maardt »

Tak for dit lange indlæg, som jeg næsten har læst. Jeg faldt af, fordi du ikke undervejs skrev, hvor i programmet du befandt dig, dvs. hvad har du klikket for at komme til det sted, som du beskriver. Jeg har kun arbejdet med det en dag, men det tricky er, at man kan komme til samme sted via forsk. indgangsveje (og det kan være forvirrende). Ang. tilladelser ser det ud til, at de to faneblade FORA og BRUGERE & GRUPPER er vigtige.

Man kan fx komme til Brugeres Forumtilladelser både fra FORA og fra BRUGERE & GRUPPER.

Jeg forsøger at finde ud af, om man kan give fx Tilmeldte Brugere Standardadgang til mange fora i eet hug, tilsyneladende ikke. Man skal altsaa for hvert forum tildele en tilladelse. Den danske oversættelse har en spøjs oversættelse på en knap "Angiv alle tilladelser". Det betyder OK eller GEM.
Jeg læser dit indlæg igen, når jeg fatter lidt mere, og det gør jeg ved at prøve mig frem.

Brugeravatar
jask
Hjemmeside Team Leder
Indlæg: 1205
Tilmeldt: 27. aug 2006 15:36
Geografisk sted: Odense
Kontakt:

Re: Introduktion til tilladelsesystemet

Indlæg af jask »

Hej Michael

Tak for konstruktive tanker og input ;)

Du har helt ret i at der er "genveje" til flere af tilladelsessystemet væsentlige punkter, og derfor er faktisk en rigtig god idé at få beskrevet helt specifikt hvilken vej man manøvrerer for at følge denne anvisning. Jeg vil prøve om jeg kan indarbejde idéen på en fornuftig måde.

Når du når længere i læsningen og eksperimenterne, er vi bestemte lydhøre overfor forslag som kan gøre beskrivelsen af det lidt komplekse tilladelsessystem mere forståelig.

Vi kan give dig flere tips til hvordan man kopierer identiske tilladelser til flere fora - forholdsvist enkelt. Men opret venligst et specifikt emne på dette.

Besvar